Oglas

Eksplozija okusa

Želite sendvič iz snova? Evo sedam pravila vrhunskih kuhara

author
N1 Info
09. lip. 2025. 22:00
Sendvič
Photo by Mae Mu / Unsplash

Svaki dan može biti bolji s dobrim sendvičem. Profesionalci iz Velike Britanije podijelili su svoje savjete pomoću kojih možete začiniti svoje sendviče, bilo da ih spremate kod kuće ili za posao.

Oglas

Britanski BBC u konzultaciji sa stručnjacima objavio je nekoliko savjeta za što bolju pripremu sendviča. Bilo da je riječ o potpuno novim umacima, namirnicama ili samo transformaciji klasičnih sendviča, ovi savjeti će vam pomoći osvježiti pripremu jednog od omiljenih brzih obroka.

Ne štedite na umacima

Tim iz Sandwich Sandwicha, Bristol

"Savršen sendvič se temelji na nadjevu i slojevitosti. Umak se stavlja prvi – bilo da volite ukiseljeno povrće, majonezu ili chutney – jer on drži sendvič na okupu. U sendvič se može staviti gotovo sve, sve dok je dobro složeno i ne pretrpano.“

Savjet za izgled: Obogaćena majoneza je izvrstan dodatak brojnim nadjevima – od šunke i piletine do jaja ili pečenog povrća. Naš sendvič s prženom piletinom u korona stilu počinje s obilno namazanim slojem čili-majoneze. Obogaćenu majonezu lako je pripremiti – jednostavno pomiješajte običnu s nekim okusom, poput senfa, srirache, zgnječenog češnjaka ili limete.

Hrskavost do rubova

Lorraine Duthie, vlasnica Lettuce Eat Healthy, Aberdeenshire

"Posolite kriške rajčice i krastavca i stavite ih na kuhinjski papir pet minuta. Tako se izvuče višak vlage, okus se pojačava, a sprječava se i njihovo klizanje iz sendviča. Dodajete li zelenu salatu? Obavezno je operite i osušite papirnatim ručnikom da ne ovlaži kruh.

Također, ako koristite ribani sir, stavite ga nakon umaka jer će se zalijepiti za kruh i neće ispadati prilikom jela.

Na kraju, budući da su kriške mesa uglavnom okrugle, a kruh četvrtast, svaku krišku mesa prerežite na četiri dijela i posložite ih tako da ravni rubovi budu uz rubove kruha. Tako ćete dobiti uredan rezultat bez praznih kutova.“

Savjet za izgled: Dodajte hrskavost s kiselim krastavcima ili kimchijem. Četvrtasti komad focaccie traži uredne, ravne rubove.

Pametno birajte kruh

Stephen Hallam, direktor Dickinson & Morris, Melton Mowbray

"Kruh je pola sendviča, pa uvijek koristite svježe pečen i kvalitetan kruh. Danas postoji mnogo zanimljivih i ukusnih vrsta.“

Savjet za izgled: Napravite jednostavan bijeli kruh ili peciva. Zamrznute, napola pečene bagete odličan su prečac do svježeg kruha.

Razmislite o teksturi

Sally White, bivša vlasnica Salcooks, Birmingham

"Sendvič ne mora sadržavati meso ni sir. Dovoljno je nešto sočno (hummus, chutney, pesto, tahini, maslac s češnjakom, ricotta, ‘voćni sir’, tofu ‘majoneza’, slatki čili umak – ali nikako obična majoneza, osim ako nije domaća s biljem i češnjakom), i nešto hrskavo (hrskava salata, tostirani orašasti plodovi ili sjemenke, ukiseljeno povrće, čips).“

Savjet za izgled: Sabich je sjajan vegetarijanski sendvič pun okusa i teksture – dimljeni patlidžan, kremasta kuhana jaja, orašasti tahini, hrskavi kiseli kupus i hladni krastavac. Ostali sendviči s jajima blijede pored njega.

Budite otvoreni za eksperimentiranje

Matt Saunders, menadžer Wally’s Deli, Cardiff

"Izrada sendviča je proces pokušaja i pogrešaka, istraživanja koje kombinacije okusa, chutneya, svježe pečenog kruha i povrća najbolje idu zajedno. Na kraju slijedi sastavljanje – kod nas je to kao umjetnost, izgled mora biti jednako dobar kao i okus.“

Savjet za izgled: Zamrznute kozice odličan su dodatak za elegantan otvoreni sendvič. Dodajte puno rikole za dojam ‘upravo ustao iz kreveta’.

Unaprijedite svoj omiljeni sendvič

Dominique Ansel, vlasnik i glavni kuhar Dominique Ansel Bakery

"Nema boljeg sendviča od croque monsieur. Klasičan francuski sendvič sa šunkom i sirom – pravio sam ga kao dijete. Koristim šunku iz Schwarzwalda, puno gruyère sira, jednostavan bešamel i kruh od kiselog tijesta. Trik u mom receptu je da kriške kruha prvo natopimo u slanoj smjesi od jaja i mlijeka – tako sendvič ostaje sočan, sir se rastopi, a rubovi budu hrskavi. To me naučio moj prvi šef, i pravim ih već više od 20 godina.“

Savjet za izgled: Croque monsieur nije samo sendvič – to je vrhunac dana. Niste spremni za natapanje u smjesi? Promijenite sireve ili dodajte jaje za croque madame.

Podignite klasični tostirani sir na višu razinu

Dan Place, direktor Northern Soul Grilled Cheese, Manchester

"Koristimo posebno tijesto za naš sourdough kako bismo smanjili velike rupe i zadržali rastopljeni sir unutar kriški. Maslac izvana daje onaj zlatni sjaj.

Naš zaštitni znak je Soul grilled cheese – sendvič s devet sati dimljenim pulled pork mesom i mac & cheese. Da, to postoji. I da, možete ga napraviti kod kuće. Na kraju, naravno, ide kiseli krastavac za ravnotežu.

Najbolji savjet? Imati drveni nož za mazanje maslaca – tako više nikad nećete trgati kruh dok mažete.“

Savjet za izgled: Tostirani sir možete obogatiti chutneyem, šunkom, kiselim povrćem, začinskim biljem pa čak i malo jogurta za dozu kiselosti. I naravno – slobodno dodajte pulled pork!

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama